Kerstin Birde

Kerstin Birde
FöddBarbro Kerstin Elisabeth Steneström
15 september 22 1948 (74 år)
Lund, Skåne, Sverige Sverige
MakeNils Birde
(g. 1971-2015, hans död)
BarnDavid Birde
Paula Birde
IMDb SFDb

Barbro Kerstin Elisabeth Birde, född Steneström 15 september 1948 i Lund, är en svensk skådespelare och regissör.

Biografi

Birde är dotter till Seth Magnus Ingvar Steneström och hans hustru Ingrid Elisabet, född Nilsson.[1] Hon började sin karriär i Teater Proteus. Senare har hon varit verksam vid bland annat Malmö stadsteater och Helsingborgs stadsteater.

Hon var gift med Nils Birde från 1971 fram till hans död 2015.[2] Tillsammans har de två barn, Paula Birde och musikern David Birde.[3]

Filmografi

År Roll Produktion Noter
1979 Britt Rädsla Tv-serie
1981 Martina Kung Jöns Tv-film
1986 Journalist Hurvamorden Tv-film
1987 Charlotte La rumba
1991 Elisabeth Rosenholm Tv-serie
Curator Amforans gåta Tv-serie
1999 Gunvor Lukas 8:18 Tv-serie
2000 Byråkrat Ronny & Julia Tv-serie
2001 Alice Anderssons älskarinna Tv-serie
2002 Mormor Tinke
Lilla grisen flyger Kortfilm
2005 Luckdam Wallander – Den svaga punkten

Teater

Roller

År Roll Produktion Regi Teater
1969 Backanterna (Βάκχαι, Bakchai)
Euripides
Ulf Gran Teater Proteus[4]
George Dandin, eller Den konfunderade äkta mannen (George Dandin ou le Mari confondu)
Molière
Ulf Gran Teater Proteus[4]
1972 Baronessan Agnès En skön juvel (Turcaret ou le Financier)
Alain-René Lesage
Ulf Gran Teater Proteus[5]
1974 Charlotte Den unge Werthers nya lidanden (Die neuen Leiden des jungen W.)
Ulrich Plenzdorf
Ulf Gran Teater Proteus[6]
1976 Victoria Benedictsson Victoria
Ulf Gran
Ulf Gran Teater Proteus[7]
Bondhustrun Den godmodige djävulen (Der gemütliche Teufel, oder Die Geschichte vom Bauer und von der Bäuerin)
Johann Nestroy
Ulf Gran Teater Proteus[8]
Berättaren Historien om en soldat (L'histoire du soldat)
Igor Stravinskij och C.F. Ramuz
Ulf Gran Teater Proteus[9]
Nalle Puh (Winnie-the-Pooh)
A.A. Milne
Ulf Gran Teater Proteus[10]
1977 Caroline Mathilde Mannen som likna en kung (Struensee var her)
Sven Holm
Ulf Gran Teater Proteus[11]
1978 Harvey
Mary Chase
Anders Bäckström Malmö stadsteater[12]
Det går an
Carl Jonas Love Almqvist
Eva Sköld Malmö stadsteater[13]
1979 Efter Magritte (After Magritte)
Tom Stoppard
Andris Blekte Malmö stadsteater[14]
Det är väl mitt liv? (Whose Life Is It Anyway?)
Brian Clark
Torsten Sjöholm Malmö stadsteater[15]
Klubbat! (Ten Times Table)
Alan Ayckbourn
Eva Sköld Malmö stadsteater[16]
1980 Omaka par (The Odd Couple)
Neil Simon
Egon Larsson Malmö stadsteater
Som ni behagar (As you Like it)
William Shakespeare
Torsten Sjöholm Malmö stadsteater
1981 Inèz Serrano Stängda dörrar (Huis clos)
Jean-Paul Sartre
Folke Sundquist Malmö stadsteater[17]
Blodsbröllop (Bodas de Sangre)
Federico García Lorca
Eva Sköld Malmö stadsteater
1982 Donna Olympia Don Ranudo de Colibrados
Ludvig Holberg
Ulf Gran Mercuriusteatern[18]
1983 Raoul
Eric Åkerlund
Håkan Englund Malmö stadsteater[19]
Talismanen (Der Talisman)
Johann Nestroy
Ulf Gran Mercuriusteatern[20]
1984 Doktorn klipper till (Tailleur pour dames)
Georges Feydeau
Andris Blekte Malmö stadsteater
Har ni sett Butlern? (Pass the Butler)
Eric Idle
Lennart Olsson Malmö stadsteater
1985 Det var en lördag afton (Torch Song Trilogy)
Harvey Fierstein
Ronnie Hallgren Malmö stadsteater
Top Girls
Caryl Churchill
Malmö stadsteater
1986 Vägen till Mecka (The Road to Mecca)
Athol Fugard
Eva Sköld Malmö stadsteater
Fröken Julie
August Strindberg
Malmö stadsteater
1988 Det ända rätta (The Real Thing)
Tom Stoppard
Arne Strömgren Malmö stadsteater
1989 Trettondagsafton (Twelfth Night, or What You Will)
William Shakespeare
Otomar Krejča Malmö stadsteater
Hjältekonungens dotter
Ingegerd Monthan
Eva Sköld Malmö stadsteater
1990 Don Juan eller Stengästen (Dom Juan ou Le Festin de pierre)
Molière
Eva Sköld Malmö stadsteater[21]
1991 Carlotta Och ge oss skuggorna
Lars Norén
Hans Polster Helsingborgs stadsteater
1992 Nell Slutspel (Fin de partie)
Samuel Beckett
Bo Rehnberg Lundagruppen[22]

Regi

År Produktion Upphovsmän Teater
1980 Käraste bröder
Gun Ek Malmö stadsteater
1982 Våldtagen
Extremities
William Mastrosimone
Översättning Gudrun Kjellberg
Malmö stadsteater[23]
1984 Kärleksbarn
Caged birds
Lynda La Plante
Översättning Kerstin Birde
Malmö stadsteater
1986 En natt i februari
Staffan Göthe Malmö stadsteater
1987 Farliga förbindelser
Les Liaisons Dangereuses
Christopher Hampton
Översättning Gun R Bengtsson
Malmö stadsteater
1990 Ett inferno - en monolog för fyra röster
August Strindberg Malmö stadsteater
1992 Isbjörnarna
Jonas Gardell Helsingborgs stadsteater
1993 Pelikanen
August Strindberg Helsingborgs stadsteater

Referenser

Noter

  1. ^ Lunds domkyrkoförsamlings kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/LLA/13254/C I/29 (1947-1948), bildid: 00106242_00062
  2. ^ Sveriges dödbok 1860–2016, Version 7.00, Sveriges Släktforskarförbund: Birde, Nils Edvard
  3. ^ Sveriges befolkning 1980: Birde, Barbro Kerstin Elisabeth (1948-09-15)
  4. ^ [a b] Hans Axel Holm (6 november 1969). ”Molièrefebern verkar lite rådvill – men låt gå för den”. Dagens Nyheter: s. 28. https://arkivet.dn.se/tidning/1969-11-06/301/28. Läst 13 februari 2022. 
  5. ^ Ruth Halldén (26 juni 1972). ”Hos Proteus i Lund döljer sig ett fynd”. Dagens Nyheter: s. 16. https://arkivet.dn.se/tidning/1972-06-26/170/16. Läst 13 februari 2022. 
  6. ^ Ruth Halldén (6 juni 1974). ”'Werthers nya lidanden': Aktuell och väsentlig”. Dagens Nyheter: s. 18. https://arkivet.dn.se/tidning/1974-06-06/151/18. Läst 13 februari 2022. 
  7. ^ Betty Skawonius (20 februari 1976). ”Proteus till Kulturhuset: Två Victoria Benedictsson gestaltar kvinnlig splittring”. Dagens Nyheter: s. 17. https://arkivet.dn.se/tidning/1976-02-20/49/17. Läst 13 februari 2022. 
  8. ^ Ruth Halldén (7 juli 1976). ”Proteus går sin egen väg – lyckas”. Dagens Nyheter: s. 12. https://arkivet.dn.se/tidning/1976-07-07/181/12. Läst 13 februari 2022. 
  9. ^ Ruth Halldén (2 november 1976). ”Här finns den goda teatern!: Experiment, kunnande hos Skånegrupper”. Dagens Nyheter: s. 12. https://arkivet.dn.se/tidning/1976-11-02/299/16. Läst 13 februari 2022. 
  10. ^ ”Nytt om Nöjen”. Dagens Nyheter: s. 18. 21 december 1976. https://arkivet.dn.se/tidning/1976-12-21/347/18. Läst 13 februari 2022. 
  11. ^ Ruth Halldén (2 april 1977). ”Depraverade kungar gör sig på scenen”. Dagens Nyheter: s. 20. https://arkivet.dn.se/tidning/1977-04-02/90/20. Läst 13 februari 2022. 
  12. ^ Ruth Halldén (27 augusti 1978). ”Tandlös mumie”. Dagens Nyheter: s. 12. https://arkivet.dn.se/tidning/1978-08-27/231/12. Läst 13 februari 2022. 
  13. ^ Ruth Halldén (13 november 1978). ”Premiär för ny Malmöscen: 'Det går an' går hem”. Dagens Nyheter: s. 11. https://arkivet.dn.se/tidning/1978-11-13/308/11. Läst 13 februari 2022. 
  14. ^ Ruth Halldén (15 januari 1979). ”Fars-premiär i Malmö: Att vara rolig är svårt”. Dagens Nyheter: s. 10. https://arkivet.dn.se/tidning/1979-01-15/13/10. Läst 13 februari 2022. 
  15. ^ Bengt Jahnsson (9 april 1979). ”Makabert om dödshjälp”. Dagens Nyheter: s. 16. https://arkivet.dn.se/tidning/1979-04-09/97/16. Läst 13 februari 2022. 
  16. ^ Ruth Halldén (15 oktober 1979). ”Välspelad råttgrå humor”. Dagens Nyheter: s. 22. https://arkivet.dn.se/tidning/1979-10-15/280/22. Läst 13 februari 2022. 
  17. ^ Bengt Jahnsson (28 januari 1981). ”Sartre i Malmö: Ändlös plåga i svart kub”. Dagens Nyheter: s. 16. https://arkivet.dn.se/tidning/1981-01-28/26/16. Läst 13 februari 2022. 
  18. ^ Per Allan Olsson (4 juli 1982). ”Stolthet intill döden”. Dagens Nyheter: s. 12. https://arkivet.dn.se/tidning/1982-07-04/177/12. Läst 13 februari 2022. 
  19. ^ Bengt Jahnsson (13 februari 1983). ”Humble försvarar pjäsen”. Dagens Nyheter: s. 16. https://arkivet.dn.se/tidning/1983-02-13/42/16. Läst 13 februari 2022. 
  20. ^ Bengt Jahnsson (8 juli 1983). ”Lund ett problem för kulturrådet: Förnyelsen står på spel”. Dagens Nyheter: s. 12. https://arkivet.dn.se/tidning/1983-07-08/181/12. Läst 13 februari 2022. 
  21. ^ Lars-Olof Franzén (27 november 1990). ”Listig kappvändare nav i 'Don Juan'”. Dagens Nyheter: s. B4. https://arkivet.dn.se/tidning/1990-11-27/322/24. Läst 4 mars 2022. 
  22. ^ Stefan Stenudd (2 mars 1992). ”Tvära kast lättar upp Beckett. Rörande värme i Lundagruppens uppsättning av 'Slutspel'”. Dagens Nyheter. https://www.dn.se/arkiv/teater/tvara-kast-lattar-upp-beckett-rorande-varme-i-lundagruppens-uppsattning-av-slutspel/. Läst 13 februari 2022. 
  23. ^ Anders Melbourn (23 oktober 1982). ”Våldets ytterligheter i mänskliga reaktioner”. Dagens Nyheter: s. 23. https://arkivet.dn.se/tidning/1982-10-23/288/23. Läst 13 februari 2022. 

Källor

Externa länkar