Elizabeth George

Elizabeth George
Född26 februari 22 1949 (73 år)
USA Warren, Ohio, USA
Yrkeförfattare
Språkengelska
Verksam1988–nu
Genrerdeckare
Framstående verkKommissarie Lynley
Webbplatshttp://www.elizabethgeorgeonline.com

Susan Elizabeth George, född 26 februari 1949 i Warren, Ohio, är en amerikansk kriminalförfattare. Flera av hennes böcker handlar om kriminalinspektören Thomas Lynley och Barbara Havers. Georges böcker ligger till grund för TV-serien Kommissarie Lynley.

Biografi

Bakgrund

George växte upp i Mountain View nära San Francisco. Hon tog filosofie magisterexamen i engelska vid University of California i Riverside. Hon har även avlagt examen i socialt arbete vid California State University i Fullerton. Under drygt tolv års tid arbetade hon som lärare i olika ämnen, inklusive med stödundervisning i engelska och Shakespeare. Elizabeth George är numera bosatt på Whidbey Island, nära Seattle i staten Washington.[1]

Elizabeth George är en av de mer kända författarna av psykologiska spänningsromaner. Hennes böcker om New Scotland Yard-inspektörerna Thomas Lynley och Barbara Havers har belönats med ett antal internationella priser. Bland annat fick debutboken Pappas lilla flicka (A Great Deliverance i original) både "Agatha Mystery Award" (1988) och "Anthony Award" (1989).[2][3] De har också filmatiserats av brittiska BBC.[1]

Thomas Lynley

Thomas Lynley och hans assistent Barbara Havers är ett omaka par som trots eller kanske på grund av sina olikheter för det mesta har ett bra samarbete då de löser mordfall vid Scotland Yard. Lynley är stilig och kultiverad och dessutom adelsman, trots att han helst vill glömma bort den saken. Havers kommer däremot från enkla förhållanden och är ganska oborstad och rättfram i sitt sätt.

Utöver mordfallen låter George läsaren få inblick i Lynleys och Havers minst sagt trassliga familjeförhållanden och bakgrunder. Många av deras vänner och bekanta spelar också viktiga roller i böckerna och fallen, framför allt Lynleys dambekant Lady Helen Clyde och hans goda vänner Simon och Deborah St. James. I de senaste böckerna har även deras kollega, konstapel Winston Nkata fått en allt större betydelse. Han är en ung, ambitiös polis som har ett förflutet som gängledare på Londons gator.

Hennes böcker om Lynley och Havers är inspirerade av den brittiska deckartraditionen, bland annat av Dorothy L. Sayers. Hennes porträtt av både brott och romanfigurer är neutrala utan att vara spekulativa.

Bibliografi

  • 1988 - Pappas lilla flicka översättning Madeleine Reinholdson (A great deliverance)
  • 1989 - Gamla synder översättning Ragna Liljedal (Payment in blood)
  • 1990 - Till minnet av Edward översättning Eva Mazetti-Nissen (Well-schooled in murder)
  • 1991 - En högst passande hämnd översättning Eva Mazetti-Nissen (A suitable vengeance)
  • 1992 - För hennes eget bästa översättning Eva Mazetti-Nissen (For the sake of Elena)
  • 1992 - Saknaden efter Josef översättning Eva Mazetti-Nissen (Missing Joseph)
  • 1993 - Aska och ära översättning Ulla Danielsson (Playing for the ashes)
  • 1996 - I fiendens närvaro översättning Ulla Danielsson (In the presence of the enemy)
  • 1997 - Med svek i sinnet översättning Ulla Danielsson (Deception on his mind)
  • 1998 - Klara bevis översättning Ulla Danielsson (novellsamling)
  • 1999 - Den verkliga brottslingen översättning Ulla Danielsson (In pursuit of the proper sinner)
  • 2001 - Minnets labyrint översättning Ulla Danielsson (A traitor to memory)
  • 2002 - Fullständiga bevis översättning Ulla Danielsson (I, Richard)
  • 2003 - Det innersta rummet översättning Ulla Danielsson (A place of hiding)
  • 2004 - Skriv på!: En romanförfattares syn på skönlitteratur och författarskap översättning Ulla Danielsson (Write Away: One Novelist's Approach to Fiction and the Writing Life)
  • 2005 - När ingen ser översättning Ulla Danielsson (With no one as witness)
  • 2006 - Innan döden kom översättning Ulla Danielsson (What came before he shot her)
  • 2008 - Stråk av rött översättning Ulla Danielsson (Careless in red)
  • 2010 - Denna dödens kropp översättning Ulrika Jannert Kallenberg (This body of death)
  • 2012 - En lögn att lita på översättning Hanna Axén (Believing the lie)
  • 2013 - En ond liten handling översättning Hanna Axén, Annika H Löfvendahl (Just one evil act)
  • 2015 - Oanade konsekvenser översättning Hanna Axén, Annika H Löfvendahl (A Banquet of Consequences)
  • 2018 - Det straff hon förtjänar översättning Hanna Axén, Annika H Löfvendahl (The Punishment She Deserves)

Referenser

  1. ^ [a b] "Elizabeth George". Arkiverad 22 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Norstedts.se. Läst 6 februari 2014.
  2. ^ "Elizabeth George – About the Author". Arkiverad 22 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Harpercollins.com. Läst 6 februari 2014. (engelska)
  3. ^ "Elizabeth George (EXCERPTS)". Arkiverad 22 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Strandmag.com. Läst 6 februari 2014. (engelska)

Externa länkar

  • Officiell webbplats
Auktoritetsdata
• WorldCat • VIAF: 114891447LCCN: n87935803ISNI: 0000 0001 0937 9414GND: 129856630LibrisXL: 75kmp8cr1p80s26 Katalogiserade verk. Andra katalogiserade bidrag.SUDOC: 02993415XBNF: cb12145451n (data)BIBSYS: 90111799NDL: 00467059NKC: mzk2003197497ICCU: CFIV089937BNE: XX934886CiNii: DA09809088